sobota, 13 kwietnia 2013

Zaczynamy od Ryby w sosie pomidorowym - zwanej w rodzinie Poniatowskich rybą po grecku

Na to danie nadaje się właściwie każda ryba i słodkowodna i morska. Lubię tak zrobione filety z karpia, sandacza a z morskich super nadaje się morszczuk lub dorsz. 

Rybę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, posolić i oprószyć pieprzem.
Niech chwilę w lodówce postoi (pół godziny min).

Potem obtaczać w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Rybę przekładać do dość płaskiej miski.

Po usmażeniu ryby zająć się cebulą i sosem.

Na ok. pół kilograma filetów rybnych 3 duże cebule.

Obieramy, kroimy w cienkie półkrążki i szklimy na oliwie - cebula musi byś miękka ale nie spalona.

Zeszkloną cebulę wykładamy na rybę.

I najważniejsze - sos pomidorowy, którym zalewamy rybę.

- 2 szklanki wody
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego z Pudliszek (lepiej użyć domowego przecieru pomidorowego mocno zagęszczonego - robi go babcia Iwonka i Ja również)
- 3 liście laurowe
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek octu spirytusowego
- płaską łyżeczkę soli
- pół łyżeczki cukru


To wszystko zagotować - sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól lub cukier. Gorącą zalewą zalać rybę w misce i po wystygnięciu włożyć do lodówki. 

Do jedzenia nadaje się po ok. dobie.

Smacznego

PS to danie podaje się u nas zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Pyszna jest ta rybka :)



Ta rybka w prawym dolnym rogu w miseczce jest :)




2 komentarze: