Rybę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami, posolić i oprószyć pieprzem.
Niech chwilę w lodówce postoi (pół godziny min).
Potem obtaczać w mące i usmażyć na gorącym oleju.
Rybę przekładać do dość płaskiej miski.
Po usmażeniu ryby zająć się cebulą i sosem.
Na ok. pół kilograma filetów rybnych 3 duże cebule.
Obieramy, kroimy w cienkie półkrążki i szklimy na oliwie - cebula musi byś miękka ale nie spalona.
Zeszkloną cebulę wykładamy na rybę.
I najważniejsze - sos pomidorowy, którym zalewamy rybę.
- 2 szklanki wody
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego z Pudliszek (lepiej użyć domowego przecieru pomidorowego mocno zagęszczonego - robi go babcia Iwonka i Ja również)
- 3 liście laurowe
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 6 łyżek octu spirytusowego
- płaską łyżeczkę soli
- pół łyżeczki cukru
To wszystko zagotować - sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól lub cukier. Gorącą zalewą zalać rybę w misce i po wystygnięciu włożyć do lodówki.
Do jedzenia nadaje się po ok. dobie.
Smacznego
PS to danie podaje się u nas zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Pyszna jest ta rybka :)
Ta rybka w prawym dolnym rogu w miseczce jest :)
Czuje sie jak pies Pawlowa:))))) mniam :)
OdpowiedzUsuńUcz się dziecko i swoją dziatwę też :)
OdpowiedzUsuń