poniedziałek, 30 grudnia 2013

Fasolka na zimę

Ponieważ niektóre rzeczy mi uciekają podaję przepis na fasolkę na zimę


Fasolka szparagowa na zimę w sosie pomidorowym


Składniki
2 kg fasolki szparagowej
40 dag cebuli
40 dag marchwi
2 czerwone papryki
2 słoiczki koncentratu (może lepiej własny przecier)
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
1 szkl oleju
pieprz do smaku
4 ząbki czosnku


Przygotowanie
Na patelni w oleju dusimy cebule i marchew, w koncowej fazie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę wymieszaną z solą i cukrem. Fasolę pokrojoną na 2-3 cm kawałki  gotujemy w oddzielnym garku (od zawrzenia 13 min). Po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z resztą warzyw, chwilę dusimy. Pod koniec duszenia wyciskamy czosnek przez praskę. Gorące warzywa wkładamy w słoiki i pasteryzujemy ok. 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz